Lufo Pom-Mix, een uniek staaltje van Surinaamse business development
Ik moest pas in Nederland onbewust terug denken aan Het Melkertbanenproject, waarmee de SSA/SPM eind jaren ’90 nog HBO- en Universitair geschoolde Melketiers in dienst nam, om ze vervolgens gedurende 2 jaren te detacheren bij de Surinaamse (semi) overheid. Daar behoorde ook een econoom bij die we met enig succes bij Telesur, afdeling Business Development plaatsten. Ik had toen nog geen idee wat ze daar exact deden, maar het ontstaan van bel tegoed e.d. maakte het mij al gauw duidelijk. Wanneer je mensen met marketing skills, een neus voor goede zaken en vooral in de praktijk brengen van nieuwe en gewilde producten op zo’n afdeling hebt zitten, dan praat je al gauw over miljoenen omzet en winst.
Van huis uit psycholoog, maar uiteindelijk uitgegroeid tot industrieel, beschikte mijn oude vriend, drs. Erwin Emanuels, over alle genoemde capaciteiten en maakte hij zowel Telesur als ons project tot een groot succes.
De gedachte aan deze episode ging als in een flits door mij heen toen ik puur bij toeval, tijdens mijn laatste vakantie in Amsterdam, tegen Lufo pom-mix op liep. Nee, het kan niet waar zijn: “o sortu pom-mix”, dacht ik. De gedachte alleen al aan een volgende verkrachting van het vermaarde Surinaamse feestgerecht, pom in de oven, deed mij in eerste instantie al gruwen. Het is puur omdat ik eerdere producten en de filosofie van Lufo ken, dat ik dit kant en klaar product toch nader onder de loep ben gaan nemen. Het resultaat was voor mij verrassend en qua business development eerlijk geschreven uniek. Je moet het maar bedenken. Wat kunnen wij, zo moeten ze bij Lufo hebben gedacht, onze markt verder verbeteren en iets ontwikkelen dat bij ons past en waarmee we trouw zijn aan ons adagium, maak iedereen tot keukenprins(es), met een eenvoudige formule? Het binnen ieders handbereik brengen van Surinaams eten is de passie waar Lufo om bekend staat . Het moet altijd aan strenge kwaliteitseisen voldoen en nog lekker smaken ook. Dat is hoe dit bedrijf sinds 1983 (!) bij mij bekend is.
Brada nanga sisa, al blijf je na mijn column volharden in de ambachtelijke bereiding van pom, maak alsjeblieft toch kennis met de pom-mix van Lufo, want je kinderen, vrienden en kennissen zullen er zeker iets aan hebben, om niet te zeggen voluit voor gaan. Een kind kan de was namelijk doen! De pom-mix is in Nederland bovendien verkrijgbaar in alle goed gesorteerde (tropische) winkels, zo heb ik mij inmiddels laten vertellen en dat product is nog houdbaar ook!
De idee is dus dat je 1 pak van 1 kg. pomtayer neemt van Lufo en dit eenmaal ontdooid, mengt met EN die Lufo pom-mix EN met even veel water als in die pot pom-mix past. Bij een vegetarische pom hoef je het mengsel slechts in een ovenschaal over te zetten; gedurende 100 minuten te plaatsen in een op 200 graden C. ingestelde voor verwarmde oven. Wanneer je wel vlees in je pom lust, bak je de gewenste kipdelen even bruin en neem je eventueel nog wat in blokjes gesneden vooraf uitgekookte (Lufo) zoutvlees erbij. Je doet vervolgens iets meer dan de helft van de verkregen pom tayer mix in een schaal, verdeeld je vlees er over heen en bedekt het geheel tenslotte met de rest van de verkregen mix. Even zo zeer, je aldus binnen een handomdraai verkregen pom gedurende ruim 1.5 uur in een voorverwarmde oven doen op 200 graden C. en klaar is Kees of Kobus zo je wilt.
Ik heb deze pom jl. zaterdag samen met mijn kinderen gemaakt en alleen al de geur die je binnen het uur uit de keuken tegemoet komt, geeft je het vertrouwen dat je gaat scoren! Belangrijke tips: de Lufo pom-mix is ontwikkeld voor pure pomtayer en is dus volledig afgestemd op de pomtayer van Lufo.
Op de pot vind je trouwens ook de handleiding en geloof me: NIETS eraan toevoegen! Ergo geen half sinaasappelsap en half water tot dezelfde hoeveelheid als in de pom-mix pot past; ook niet de jus (het vet) van de gebakken kip eraan toevoegen of er overheen strooien. Vet van de kip stolt immers niet en je krijgt dan gewoon een vetlaag over je pom. Een andere tip is de pom eerst met een vork glad te strijken, dan oogt het mooier. Het oog wilt ook wat, niet waar? Wil je zeker weten of je pom gaar is, hoef je slechts een vork of mes in de (gerede bruin gebakken) pom te steken. Als er geen pomtayer aan blijft plakken is je pom klaar. Beheers je gasten en jezelf door een half of beter nog een uurtje te wachten voor het serveren. Sterker nog, deze pom smaakt de volgende dag zelfs beter en blijft ook dagen lang goed.
De pom smaakt prima met gekookte rijst of op een broodje. Bon apetit ! Eet smakelijk dus.
Omdat ik jullie niets wil onthouden vermeld ik tenslotte nog de website van Lufo, waar je terecht kunt voor meer informatie: lufo.nl Zelf ben ik, behalve t.a.v. het bovenstaande (de pomtayer, de pom-mix en het zoutvlees), gecharmeerd door de diverse Lufo marinades en de meer dan zes soorten kant en klaar brood beleg van Lufo.