Masusa Moksi Alesi Recept
Onderstaand eindig ik met het recept voor masusa moksi alesi. In zijn algemeenheid wens ik er echter eerst het volgende over te schrijven. Iedereen kan moksi alesi maken. De vertaling in het Nederlands is veelzeggend: gemengde rijst. Wat wij meestal doen is twee processen met elkaar combineren, in plaats van ze uit elkaar te houden.
De Sranan Patu Amateurkok zegt: laat dat combineren aan professionals of althans geroutineerde koks over. Dit zijn mensen die het vaak doen en over het juiste materiaal, de juiste pannen bijvoorbeeld, beschikken. Jouw moksi alesi is minstens even goed als je mijn advies opvolgt.
Ik heb het in dit voorbeeld over masusa moksi alesi, maar er bestaan wel honderd soorten, waarbij je hetzelfde principe kan toepassen. Of het nu de bita w’wiri moksi alesi of de batjaw moksi alesi betreft, het principe blijft hetzelfde: je moet de rijst en je toespijs (sti mofo) apart klaar maken, erna in een teil of grotere koba mengen en het dan in een rice cooker laten integreren. Geen hond proeft het verschil. Met de moksi alesi, die je gecombineerd in één pan maakt loop je het risico op kru(w)a of papa rijst. Je hele moksi alesi kan zelfs aanbranden. Bijkomend voordeel van mijn methode is dat je geen kuku alesi (Parboild) rijst, die nogal waterig wordt, hoeft te gebruiken. Met mijn manier van doeb kan je elke rijstsoort gebruiken, dus b.v. ook Jasmijn of Pandan rijst.
Kortom de rijst die jij gewend bent, die moet je als stap 1 gewoon in je rice cooker gaar koken en in een grotere plastic teil doen. De binnenpan was je alvast af voor hergebruik. Stap 2 is dan om je toespijs of sti mofo apart in een wajang of zo klaar te maken en deze in de teil er overheen te doen en de boel goed te mengen. Stap 3 is dan deze gemengde rijst in je rice cooker te doen, aan te maken (knop omlaag doen) en om het geheel daarin (in de binnenpan v/d rice cooker) ook qua geur en smaak verder te laten integreren. Zo hou jij je moksi alesi ook warm tot het sein “aanvallen” kan worden gegeven.
Benodigdheden masusa moksi alesi (voor 3 a 4 personen)
- 2 eetlepels zonnebloem- of spijsolie en een beetje margarine
- 1 a 2 fijn gesneden uien en tomaten
- 3 stengels fijn te snijden selderij (soepgroente)
- 3 a 4 bekers rijst
- 1 halve (spits)kool
- 1 eetlepel Surinaamse (gele) hotsaus
- 1 pakje apart gegaarde sebi yari (of 1 ons boterbonen)
- 2 ons vooraf uitgekookte, in stukjes gesneden zoutvlees (van Lufo)
- 1 ons gerookt spek in kleine blokjes (optioneel)
- 1 kippen bouillonblokje
- 1 uitgebeende gerookte kippenbout in stukjes
- 0.5 liter kokosmelk (het blik voor openen goed schudden)
- 2 pakjes masusa poeder (beter is het vloeibare extract van echte masusa) #
Bereiding
De rijst uitwassen en droog koken in je rice cooker. Deze later als eerste in de teil doen. Ondertussen je toespijs klaar maken: Doe olie en boter in de pan. Zodra deze gesmolten en warm is, de uien eraan toevoegen en glazig bakken.
Doe er eerst het vlees bij (blokjes spek, zoutvlees en gerookte kip), daarna de tomaten, de kool, de sebi yari en de selderij. Strooi het blokje erover heen uit, schep de massa om en voeg er kokosmelk en hotsaus aan toe en doe er tenslotte de 2 pakjes masusa poeder(#) overheen. Omscheppen en op klein vuur kort bijna droog laten koken.
Rijst en toespijs in ruime teil doen en omscheppen. Het geheel daarna in de rice cooker laten integreren. Eerst op “aan”, dan op “opwarm” (gaat automatisch) houden.
Geef er halfrijpe gekookte banaan, komkommer op azijn, zoute lemmetje, of piccalilly bij.
#: de safraan poeder, b.v. van Sazon Goya, die je ook voor paella gebruikt, kan je in elke toko kopen. Beter is het om op de markt in Suriname de poeder te (laten) kopen. Qua smaak bereik je het beste resultaat door de vloeibare variant v/d verse masusa te gebruiken.
Bij het koken van de rijst kan je die dan al gebruiken bij het koken van de rijst, ter vervanging van dezelfde hoeveelheid water. Als je het geluk hebt om de olieachtige (extracte) vloeibare substantie te vinden, kan je het weer wel in je toespijs gebruiken, overeenkomstig de dosering van de verstrekker.
R. Meyer, 20 april 2020.