BRUNSIE’S TWEETRAPSRAKET
BRUNSIE’S TWEETRAPSRAKET; LANCERING SANTHOKIE VANAF EEN GAMMEL PLATFORM
Brunswijk even Vz, DNA en kort erna VP onder Santhoki
Het heeft even geduurd sedert mijn vorige bijdrage over de situatie in Suriname, om over het vervolg sinds het installeren van de nieuwe DNA en diens (onder)voorzitter, respectievelijk Dew Sharman en Ronny Brunswijk eind juni 2020, weer in de pen te klimmen.
Dit heeft natuurlijk alles te maken met mijn teleurstelling, zeg maar het feit dat de politiek in dit land vooralsnog haar eigenheden, zo u wilt eigenaardigheden, blijft behouden. Ik pleitte ervoor dat Brunswijk bij DNA bleef en het vice-presidentschap aan een ander zou overlaten. Maar ja, de man is koppig en heeft een groot ego dus hij is toch, met ieders medewerking in de politiek (let wel niet daar buiten!), na diens verkiezing tot DNA-voorzitter, met succes gegaan voor het vice-presidentschap. Want, zo legt hij uit, Bouterse heeft van 2010 tot 2020 ook 10 jaar aangezeten en degenen die moeite met hem hebben, gunnen de job van VP niet aan een Marron. Chan legde er zelfs nog een schepje bovenop door ons te vertellen dat we het verleden achter ons moeten laten en naar de toekomst moeten kijken.
Wat de politiek niet WIL begrijpen is dat het electoraat er, juist omdat Bouterse het zo slecht heeft gedaan, om schreeuwt dat we de lat eindelijk weer leggen waar die hoort. Trouwens, ‘two wrongs never make one right’! Dat het erom zou gaan dat we het een Marron niet zouden gunnen, is zoals u zal begrijpen, klinkklare onzin. Elke Marron zonder zijn ´hebies´ zou, mits gekwalificeerd, welkom zijn en Chans argument slaat natuurlijk ook nergens op, behalve ten hoogste op een bepaalde politieke realiteitszin. De ABOP is, op de VHP na, met haar 9 (+ 1 v/d PL) zetels nu eenmaal de op een na grootste coalitiepartij en met dat mandaat van de kiezers moeten wij werken. Zo zou je dat mandaat inderdaad ook kunnen interpreteren. Hoe goedkoop deze zetels ook waren en zijn.
Wat Brunswijk trouwens voor het gemak vergeet, is dat uitgerekend hijzelf en Somohardjo ons in 2010 hebben verraden en eraan hebben meegewerkt dat Bouterse toen voor het eerst President kon worden. Vergeet a.j.b. nooit dat El Vene in 2010 heeft geweigerd om de ambtsketen rechtstreeks over te dragen aan Bouterse! Het was Jennifer Geerling-Simons, die als voorzitter van DNA die verantwoordelijkheid op zich nam.
Tenslotte wil ik hierover volledigheidshalve nog kwijt dat Ronny anno 2020 perse in de uitvoering zei te willen. “Dan zou hij meer kunnen doen in het algemeen belang en voor het binnenland”. Ik volsta ermee dat elke andere Marron dat ook had gekund, dus dat onze moraal uiteindelijk is opgeofferd aan mans persoonlijke ambitie.
Het gevolg kennen wij allemaal. De gedoodverfde Chandrikapersad Santhoki werd met ieders instemming onze volgende President en Ronny Brunswijk werd toch vicepresident. Dit alles in DNA en wel bij enkele kandidaatstelling.
Daarna werd Marinus Bee alsnog verkozen tot voorzitter der DNA. Ludiek hierbij is dat Brunswijks foto nu ook in de hal v/d DNA prijkt als gewezen voorzitter, een ambt dat hij nog geen twee weken heeft uitgeoefend.
De NPS had de VP moeten leveren
Wat in deze mosterd na de maaltijd is, betreft mijn eerdere constatering dat de VHP en de NPS e.e.a. n.m.m. foutief hebben uit onderhandeld. De NPS heeft met 32.000 stemmen 3 zetels behaald, terwijl de ABOP slechts 25.000 stemmen haalde. Een concentratie van macht binnen 1 partij is überhaupt niet wenselijk. Het voorzitterschap van DNA plus het ambt van VP, dient niet aan 1 partij te worden gegeven. Ook het imago van de persoon van Brunswijk verzet zich daar tegen. Temeer daar ABOP en PL in 2010 al hebben bewezen dat ze er niet voor terug schrokken om een coalitie aan te gaan met de NDP, had een rode vlag voor deze concentratie moeten opleveren. De VHP en ABOP/PL gaven er al snel blijk van de NPS binnen de nieuwe coalitie te willen en het is vooral die VHP die de schokbrekers van de NPS nog nodig zal hebben. Kortom, had de NPS krachtiger onderhandeld dan had die partij de functie van VP kunnen binnen halen. Zo had Brunswijk rustig in DNA of op 1 van de 5 ABOP ministersposten kunnen gaan zitten en had b.v. Rusland onze VP kunnen zijn geworden. De voordelen van zo een oplossing zouden veruit te verkiezen zijn binnen de nieuwe constellatie.
De vreedzame transitie van regeermacht
Terug kerend naar de realiteit, valt als historisch te typeren dat Bouterse op donderdag 16 juli in hoogst eigen persoon zijn ambtssjerp overdroeg aan Santhoki, een man waarvan hij een jaar daarvoor nog riep dat hij dat never nooit zou doen, want Chan zou van Oranje zijn.
Je zou, gelet op bovenstaande turbulentie, bijna voorbij kunnen gaan aan het significante feit dat de regeermacht in ons land inmiddels dus vreedzaam is overgedragen van de regering Bouterse/Adhin, op de regering Santhokie/ Brunswijk. De prijs die wij daarvoor moesten betalen is nog ongewis. Heeft het nieuwe koppel daartoe, in navolging van het Leonsberg akkoord, een pact met de duivel gesloten? Wij zullen daar (nog) niet achter komen. Wel schijnt Bouterse aan Brunswijk te hebben gevraagd, ‘fu no puru eng suma’, wanneer zij het voor het zeggen zouden krijgen. Hoe dan ook, wij moeten eerlijk toegeven dat wij na het moeizame verkrijgen van de officiële verkiezingsuitslag en het lang uitblijven van de erkenning daarvan door Bouterse, plus zijn openlijke bedreiging van Santhoki (die via de Nederlandse radio het uitleveren van DDB naar diens zin niet duidelijk genoeg had uitgesloten), deze machtsoverdracht niet zonder emoties hebben ondergaan. Er hebben mensen gehuild van blijdschap toen het eindelijk zo ver was! Misschien is er voor hun kinderen toch een toekomst in Suriname
Zeker in vergelijking met Guyana, dat sedert de verkiezingen daar van 2 maart 2020 nog steeds wacht op een erkende uitslag, heeft Sranan het zo slecht niet gedaan! Dat wij belang hebben bij een vreedzame oplossing van de politieke impasse in ons buurland staat buiten kijf
Laten wij nu maar, zoals Santhoki dat wil, via de versnelde dé facto vreedzame transitie, naar de toekomst van Suriname kijken.
Wat paars achter laat
Deze vooruitblik noopt ons ter wille van het bepalen van de startpositie van de regering Santhoki/Brunswijk, eerst en vooral te bezien in welke staat de regering Bouterse Suriname achter laat. Daarvoor past geen ander woord dan BEDROEVEND. Bouterse, de NDP en haar bondgenoten van de BEP en de HvB hebben Suriname in nog geen 10 jaar tijd, naar de rand van de afgrond geleid.
Zij hebben het gepresteerd Suriname met haar wanbeleid een junkstatus te bezorgen en kunnen gerust worden aangemerkt als de slechtste en meest corrupte regeringen die Suriname ooit heeft gekend. Sterker nog, de laatste paarse regering heeft, toen vast stond dat zij niet zou terugkeren in het regeercentrum, alles in het werk gesteld om het de inkomende regering zo moeilijk te maken als maar enigszins mogelijk is. Zo heeft zij tegen alle internationale gebruiken van haar demissionaire status in, vanaf de verkiezingsuitslag tot de dag van de inauguratie van het nieuwe regeerteam, nog vergaande beleidsdaden verricht, die Suriname nog meer geld kostten. Geld dat het failliete Suriname niet eens meer bezat. Men is dus veel verder gegaan dan het afhandelen van lopende zaken. Men heeft in tegendeel nieuwe beleidsbesluiten genomen, waarvan elke koe van zondag begrijpt dat zulks niet kan en niet mag en er alleen maar toe dienden om zichzelf en hun loyalisten in extremes nog ten koste van het volk te belonen voor de slechte job die men gedaan heeft.
Dat van die leen demonen en last minute benoemingen bij zowel de overheid als bij haar parastatale bedrijven, het bewust sluiten van wurgcontracten en het weg maken van auto´s tot computers, printers e.d. was al erg. Ronduit crimineel was dat de regering Bouterse/Adhin zichzelf nog even voor haar vertrek heeft beloond door de destijds, uit solidariteit met het pinarende volk niet laten uitbetalen van een loonsverhoging, alsnog met twk te laten uitbetalen. De scheidende paarse regering ging in het over haar graf heen regeren zo ver dat het met de Centrale van Landsdienaren Organisatie (CLO) een loonsverhoging afsprak van maar liefst 50 %! Uitgerekend alleen en in het geniep met de CLO van Hooghart c.s. Dat terwijl iedereen weet dat het ambtenarenapparaat juist moet worden gesaneerd en haar regering zonder te lenen of inflatoir te financieren al niet meer in staat was lonen en pensioenen (op tijd) uit te betalen. Dat is niets anders als het bewust toepassen van de tactiek van de verschroeide aarde. Het mag dan ook duidelijk zijn dat de regering Santhoki/Brunswijk bedoelde verhoging niet moet honoreren. Zij was trouwens nog niet eens geplaatst in het Staatsblad.
Terwijl Santhoki en Brunswijk werden geïnstalleerd was een bulldozer bezig het laatste en unieke bos van de Cultuurtuin bouwrijp te maken voor de uitgifte van domeingrond aan NDP-loyalisten. Dus terwijl de minister van BiZa, Noersalim, zijn contraseign plaatste op de machtsoverdracht, had hij daags ervoor nog als waarnemend minister van ROGB, goedkeuring daaraan gegeven. Voorts werden er te elfder ure nog concessies uitgegeven te Sipaliwini en elders.
Concretisering slechte inborst NDP-ers c.s. via overname van voertuigen
Laat mij om hun criminele aard verder toe te lichten het weg maken van vele overheidsauto´s nog even voor u concretiseren. Er bestaat inderdaad al sinds jaar en dag (1991, regering Kraag/Wijdenbosch) een regeling die vertrekkende ministers in staat stelt een voertuig waarin zijzelf zijn rondgereden, tegen de door OW getaxeerde waarde over te nemen. Het betrof in de praktijk auto´s die al minstens vijf jaren mee gingen en tegen hun afschrijving aan zaten. Ministers zaten voor Bouterse meestal ook de rit uit en werden niet om de haverklap gereshuffeld. Omdat het onder Bouterse/Adhin echter auto´s waren die meestal pas 1 of 2 jaren oud waren heeft VP Adhin nog op 16 juni 2020 (!) een speciale missieve geslagen, waarin wordt bepaald dat de regering voor 2019 niet in staat was voor de President, de VP en de huidige ministers voertuigen aan te schaffen, waardoor de afschrijving miniem is en OW daarom bij overname 10 %, althans een gering percentage van de taxatiewaarde kon aanhouden. Elke minister mag 1 auto overnemen, terwijl de President en de VP elk 2 voertuigen mochten overnemen. Hou mij ten goede want de missive van Adhin, gesanctioneerd door Bouterse, kwam via whatsapp minuscuul bij mij binnen, maar het komt er WEL op neer dat dienstvoertuigen zijn overgeschreven tegen prijzen waarvoor je niet eens een bromfiets kan kopen. Daarbij gaat het om dure 4 cabin pick-ups en met kogelvrij glas uitgeruste voertuigen van tussen de $ 40.000 en $ 180.000.
Het schandalige daarbij is bovendien dat bedoelde voertuigen vaak tegen marktconforme prijzen worden doorverkocht of overgeschreven naar door aanverwanten bestuurde rechtspersonen. Het is dus verworden tot een money making business.
Helemaal bont maakte het een ex-minister die zich zo een VW Amarok ad. ca. SRD. 20.000 toe-eigende die voor een speciaal project dat nog loopt was geschonken door de International Developement Bank (IDB).
Mede door de commotie die hierdoor op social media ontstond en de vragen die vervolgens werden gesteld door de IDB, is dit voertuig inmiddels terug bezorgd. Hopelijk volgen er meer, want deze mensen moeten toch begrijpen dat al zou een dergelijke overname tegen een appel en een ei legaal zijn, legitiem is zij zeker niet! Over alle verdwenen lap-tops, computers en randapparatuur op het Kabinet van de President, zal ik het maar niet hebben. Het feit dat er bij het vertrek van President Venetiaan in 2010 65 mensen op diens kabinet werkzaam waren en dat Santhoki daar nu 1.500 medewerkers aantrof, zal ik het evenmin hebben.
Waar ik tenslotte wel uw aandacht voor vraag is de zotte bewering van ex VP Adhin. Hij vindt dat alles volgens de wet is gegaan en dat Suriname enkel in de problemen kwam omdat de voormalige oppositie haar bij diverse instituten in het buitenland had beklad. Daardoor kon de vorige regering niet of moeilijk meer lenen en daardoor kon zij verplichtingen niet honoreren. Je moet wel lef hebben zeg! Het gaat om leningen met een rente van vaak meer dan 10 % waarmee Suriname en dus de volgende regering en het nageslacht werden opgezadeld. Het was dus niet meer dan logisch om bedoelde instituten, zoals Oppenheimer te New York, vooraf te waarschuwen. ZIJN regering heeft Suriname achtereenvolgens de CCC en Default status bezorgd bij de Internationale Rating Bureaus, zoals Standard en Poor en Moody´s. ZIJ konden niet eens meer de rente, laat staan de aflossingen betalen aan hun Internationale geldschieters. Dat deze op het laatst stellig te kwader trouw waren moet de nieuwe regering dan ook bewegen om in navolging van Argentinië toekomstige betalingen slechts te doen, wanneer de sociaal-economische situatie van Suriname dit toelaat.
Een gammel lanceerplatform voor de regering Santhoki/Brunswijk
Kortom, de startpositie van de regering Santhoki/Brunswijk is zeer slecht te noemen. Twee weken na haar aantreden weet de regering nog steeds niet wat zij van de vorige regering heeft geërfd. Dat de schatkist totaal leeg is en de binnen- en buitenlandse schulden toren hoog zijn, staat evenwel al vast. In een ingezonden artikel in Starnieuws heeft bedrijfseconoom Manniesingh het er over “dat de ongekende glijdende schaal van de corruptie, die zich in de afgelopen regeerperiode in Suriname heeft voorgedaan, met het aantreden van de nieuwe regering, steeds zichtbaarder is en getuigt van een zeer beschamend asociaal en anti-nationaal niveau”. Iets verderop in zijn rake betoog heeft deze schrijver het over “De grove verduistering van gemeenschapsgelden van het Surinaamse volk is zo evident, dat de huidige regering haar plicht in deze onmogelijk kan verzaken”. Hij pleit tenslotte voor een kruistocht tegen deze corruptie die daden en geen woorden behelst.
Meer dan de belofte hard te zullen werken aan sanering en stabilisatie van de economie, alsook een vangnet voor de sociaal zwakkeren, goed onderwijs en herstel van de volksgezondheid, zal Santhoki dan ook niet moeten doen. Geef het volk het goede voorbeeld en eerlijke informatie en laat paars nooit meer terug keren. Dat het electoraat u kritisch zal volgen staat bij voorbaat vast. Geef landgenoten daarom in uw doen en laten geen aanleiding de straat op te gaan en stel het algemeen belang, eenheid van integer en dienend leiderschap, bestuur en beleid voortaan voorop. Alleen dan haalt u het einde van de rit en kan u de volgende verkiezingen met vertrouwen tegemoet zien.
De diaspora
Over de diaspora wil ik nog kwijt dat deze regering u gunstig gezind is. Weet echter wel dat van u wordt verwacht dat u uw Surinamer zijn centraal stelt.
Aan etnocentrisme en racisme heeft men in Suriname geen enkele behoefte.
Unu habi difrinti problema dyaso, maar a watra dati unu p´sa keba! Noch politiek voering, noch belangen behartiging mag nog op die leest geschoeid zijn.
R. Meyer, 25 juli 2020.
Reacties
Mooi stuk. Stevige analyse. Wat ik mis is een notitie over de knieval van Chan voor Brunswijk. Chan wilde coûte que qoûte president worden ten koste van alles. Hij kon dat alleen maar bereiken door ELKE wens (EIS) van Brunswijk in te willigen. Hoewel Chan toch de beperkingen van Brunswijk moet kennen. Hij was echter niet in staat hem daarop te wijzen. Brunswijk echter, hoog te paard zittend, was zich terdege bewust van de kolossale machtspositie die het kiesstelsel hem heeft opgeleverd: als hij zijn zin niet krijgt, dan gaat hij gewoon bij de buurman shoppen. Heeft hij eerder ook al gedaan. Heeft bewezen geen scrupules te hebben. Hij kan de Marowijnerivier niet eens oversteken. Hoeft ook niet. En in Paramaribo weet toch iedereen al dat hij een schurk is. Nothing new. Hij haalt zijn schouders op en wacht op de volgende trein. Ik wil je verzekeren dat hij ertoe in staat is weer een pact met Bouterse c.s. te sluiten. Dat Chan alleen naar de toekomst wil kijken en niet naar het verleden baart mij zorgen. Hoe onwenselijk het voor ons land ook niet is, als de regering van Chan omvalt, en dat is beslist NIET onmogelijk, zullen the brothers in crime DDB en Bravo elkaar weer vinden. Desi is een sluwe vos die de gebreken van zijn politieke tegenstanders uit het blote hoofd kent. En geloof me, hij gaat dat uitbuiten. Schrijf hem nog niet af. Tenzij de strafvervolging, aanhouding en detentie Suriname van hem verlost.
UdeV, Urecht.