De Surinaamse Diaspora
Laat niemand in de chippie van Dilep (via Stanvaste radio) gaan m.b.t. de diaspora. Er wonen in Nederland, laat staan elders buitengaats, veel Surinamers, Minstens even veel als hier in Suriname. We hebben banden met ze. Waar mensen wonen, moeten ze zelf weten. De wereld is een dorp en je kan in een buitenland belangen hebben en dat hebben we te respecteren. Mijn oom, Michael Cambridge, zei altijd: “de Surinamers buiten Suriname behoren blijvend tot het potentieel dat ons land ter beschikking staat om er (meer of versneld) ontwikkeling te brengen”. En zo is het maar net! Ze behoren, afhankelijk van hun eigen grondhouding, wel degelijk tot ons potentieel. Laat ze met rust, want drape yu e long go lek’ eerste fu suku yepi. Afgezien daarvan is het voor onze ontwikkeling goed om in het buitenland ervaring op te doen. Het is aan Suriname en Surinamers in Suriname om daarvan de vruchten te plukken. Kortom, sluit niet uit, maar sluit in!
Dilep Sardjoe
Dilep Sardjoe, eigenaar van o.a. Rudisha Holding, tevens lid van meerdere presidentieel commissies onder president Bouterse, heeft via radio Stanvaste, begin april 2020, flink uitgehaald naar de diaspora. Drie quotes, ter illustratie … “Waarom bemoeien jullie? Als je geen Surinaams paspoort heb, ben je niet welkom”. “Wij leven lekker hier in Suriname. In Europa is het worse. Het gaat perfect in Suriname, beter kan het niet”. Diaspora zijn geen Surinamers. A moment sa yu gwe, dan moet je niet kletsen over wat je hebt achtergelaten. Als ik president word, gaat een visum 1.000 dollar zijn”.
Enkele reacties
Moet je hem horen, de grootste rover van Suriname! Gelukkig heeft het monster zich bloot gegeven. Ook zijn familie woont in de diaspora. Malloten heb je overal en hij is er zeker één van. Geld maakt niet wijs. Volgens mij heeft hij ook een Amerikaans paspoort. Hij ziet zijn machtige positie gevaar lopen met de diaspora. Zij hebben behalve kapitaal ook hersens en die heeft hij niet. Zo afgeven op buitenlandse Surinamers staat gelijk aan discriminatie wegens ras, gender, e.d. Vandaar Chan, the Orange movement, voor de diaspora beleid. Hoop sterft niet!
Slot
Hier laat ik het bij. Gelukkig denkt de gemiddelde Surinamer in Suriname er anders over. Toch wordt het hoog tijd om een beleid inzake de immigratie, maar met name de diaspora te openen en te voeren, die als basis heeft de alsnog te inventariseren gedachten en noden van het volk van Suriname.