De verkiezingen in Suriname op 25 mei 2020
Wanneer ik het over het Suriname anno 2020 zou moeten hebben, zou ik niet weten waar te beginnen, laat staan eindigen. Zo veel schandalige situaties heb ik nog nooit meegemaakt. Ik kan slechts hopen dat er bij de algemene, vrije en geheime verkiezingen van 25 mei a.s. door ons electoraat een einde wordt gemaakt aan de rampzalige terreur die wordt uitgeoefend door de regering Bouterse-Adhin en haar paars verlengstuk in DNA o.l.v. Jenny Simons. Daarbij moet ik al meteen toegeven dat er gerede twijfel bestaat of deze verkiezingen wel eerlijk zullen verlopen. Indicaties genoeg om het ergste te vrezen!
Waarom ik denk dat de NDP c.s. op 25 mei a.s. behoorlijk gaat sjoemelen? Vraag je af of wij, op basis van haar daden, nog vertrouwen hebben in deze regering! Het antwoord van velen is neen. Hoe heeft deze regering zich op financieel-economisch gebied gedragen? Neem b.v. het schandaal bij de Postspaarbank. Zonder dat we de uitkomst van het onderzoek van de CLAD en het Bureau Luchman kennen is directeur G. Kromosoeto op zijn werk terug gekeerd; of neem de verdwijning van de kasreserves van particulieren bij de Centrale Bank van Suriname. Pak het uit 11 verdenkingen van misdrijven omvattende onderzoek dossier van de PG, waarin hij DNA vraagt de onschendbaarheid van de minister van Financiën, G. Hoefdraad, op te heffen. Neem naast het wanbeleid op financieel-economisch gebied ook de omvattende diefstal van het volk; de corruptie! Dan beperk ik mij voor het gemak even tot Carifesta en de Buiten Schoolse Opvang (BSO). De President heeft beiden zelfs een nyan patu genoemd! Kortom, het wantrouwen t.o.v. deze regering is inderdaad en terecht groot. Zodra je over corruptie begint stuit je op de blinde muur van “Ga met je bewijzen naar de PG”. Zij zorgen er vervolgens voor dat deze, verzwakt als hij is, geen enkel bewijsmiddel in handen krijgt, waardoor over elk schandaal een berg zand kan worden gestrooid. In de afgelopen tien jaren is daarom geen van de daders het gevang in gegaan en is er 0,0 terug gehaald van de corruptieve zelfverrijking.
De volgende vraag die zich dan logischerwijs aandient? Waarom zouden ze ten tijde van de verkiezingen opeens eerlijk worden? Nooit eerder hebben zich (12 v/d 17) zo veel politieke partijen gebundeld in een anti-fraude platform! Dat is gebeurd omdat men legio onregelmatigheden verwacht. Neem b.v. het opzettelijk vervuilde kiezersbestand. Daar komen nog mensen voor die al lang dood zijn of naar het buitenland zijn verhuisd. Het ergste is nog dat er op veel adressen, m.n. in Paramaribo en Wanica, mensen voorkomen die er helemaal niet thuis horen. Het CBB verwijdert ze zelfs niet wanneer de feitelijke en rechtmatige bewoners van die huizen aangifte doen bij het CBB. Iedereen hier kent inmiddels de aanklachten tegen de organisator, te weten het ministerie van BiZa, Mike Noersalim en directeur Dennis Menso van het CBB zelf. De een is met zijn HvB (een afsplitsing v/d PL van Somo) zelf kandidaat om gekozen te worden en de ander presteert het o.a. om de voorzitter van het O.K.B., wanneer die hem op onregelmatigheden wijst, te zeggen dat zij geen kiezerslijsten kan interpreteren. Dan had je daarvoor al het gegeven dat er op het laatste moment heel wat naturalisaties doorheen zijn gejaagd en dat deze mensen zelf al een identiteitsbewijs hebben. Vervolgens heb je nog de Haïtianen die in de omgeving Moengo Tapoe niets te zoeken hebben, maar in die buurt bij een door DC Pansa en NDP coördinator voor Marowijne, Jerry de Miranda, nieuw gecreëerd stembureau in die omgeving dreigen te gaan stemmen. Tenslotte noem ik nog de te verwachten fraude in het verre binnenland, waar een paar honderd in de haast genaturaliseerde kiezers al gauw het verschil maken tussen wel en geen zetelwinst. Wat de NDP met de pas in Rusland aangeschafte Russische helikopter wil, moet nog blijken. Het zal mij echter niet verbazen als deze op en rond 25 mei a.s. wordt ingezet om een vieze rol te vervullen in en t.a.v. de binnenlanden. Dan heb ik het nog niet eens over het feit dat BiZa vindt dat propagandisten en zelfs vertegenwoordigers van het O.K.B. niet in stemlocaties aanwezig zullen mogen zijn. Komt bij dat vanwege de COVID-19 pandemie het nog onzeker is of er voldoende buitenlandse waarnemers, zoals van de OAS, Caricom en de EG, aanwezig zullen zijn. Trouwens, de VSB heeft ook aanleiding gezien om zelf, o.l.v. Steven Smit, lokale waarnemers aan te trekken en in te zetten.
Ik wees er in eerdere bijdragen al op dat de NDP defacto en bewust geen onderscheid maakt tussen niet alleen het mijn en het dijn, maar b.v. ook niet tussen wat van de staat/de overheid is en wat hun partij toebehoort. Zo laten zij geen gelegenheid onbenut om hun simpele staatsplicht (b.v. het afgeven van grondpapieren, het bouwen van huizen en het werken aan de infrastructuur) bewust te brengen als een verdienste van hun partij. Ook maken zij schaamteloos gebruik van staatsmiddelen, zoals de STVS en de SRS, om propaganda te bedrijven of bijvoorbeeld dienstvoertuigen of trucks en bussen van het SNL in te zetten om partij leden en spullen in te vervoeren. Ze schromen er zelf niet voor om door de staat betaalde voedselpakketten voor het binnenland, te transporteren in boten met NDP vlaggen en propagandisten. Wat je zeker moet bedenken is dat de NDP de president en vice president levert, maar ook de voorzitter en de ondervoorzitter van DNA. De NDP levert ook alle D.C.’s, die bij de verkiezingen een belangrijke rol vervullen. Maar ook het OKB en het CHS zijn zwaar verpaarst. Zo erg zelfs dat de voorzitter van het OKB, zelf voormalige minister van JusPol., te hoop loopt tegen de vele NDP-ers die bij verkiezingsorganen en de stembureaus zijn benoemd. Kortom, veel duidt er op dat de NDP willens en wetens, ja met voorbedachten rade bezig is met ontoelaatbare middelen en methodes verkiezings-fraude te plegen dan wel voor te bereiden. Dit staat nog los van de alom vastgestelde incompetentie van hun D.C.’s e.d. om deugdelijke verkiezingen te organiseren. Het lijkt mij dan ook hoog tijd om het organiseren van verkiezingen in Suriname, in het vervolg over te laten aan een onafhankelijke entiteit.
Ik heb ook al eerder aangegeven dat we van de NDP-regering af moeten omdat zij de afgelopen 40 jaren, tot 4 keer toe het land in crisis hebben gebracht en dat in de eerste plaats op moreel-ethisch gebied. Dat ze er ook op financieel en economisch gebied een puinhoop van hebben gemaakt is eveneens een feit. Net zo goed als dat zulks niet door van buiten af komende factoren komt, maar door hun eigen incompetentie, mismanagement, verkwisting en corruptie. Ook heeft deze partij telkens bewezen lak te hebben aan de rechtsstaat en doet zij er alles aan om zelfs de recente geschiedenis van het land te vervalsen. Zij hebben ook alle instituties die voor de noodzakelijke ‘checks & balances’ moeten zorgen bewust verzwakt en DNA heeft haar werk als controleur van de overheid nooit vorm en inhoud gegeven, omdat haar coalitieleden in DNA, niets anders zijn dan ja-knikkers van de regering Bouterse- Adhin. Ik haal deze zaken aan om te benadrukken dat wij hier snakken naar GOED BESTUUR.
Dat instanties zoals de huidige DNA de trias politica niet wil begrijpen, bewijst de recente beschuldigingen, 11 (!) in totaal van de PG in diens verzoek van 20 april 2020 aan DNA, om de minister van Financiën, als politieke ambtsdrager, in staat van beschuldiging te stellen, of althans om diens onschendbaarheid op te heffen. DNA zou dit verzoek slechts marginaal moeten toetsen en het aan de onafhankelijke rechterlijke macht moeten overlaten verder onderzoek in te stellen en dhr. Hoefdraad vrij te spreken of te veroordelen. De regering en de coalitie in DNA kiezen er echter voor het O.M. en de rechter te beschuldigen met een politiek proces bezig te zijn. Dit notabene n.a.v. een klacht die van hunzelf is uitgegaan! Alweer een dieptepunt in de geschiedenis van DNA!
Het is met het oog op de a.s. verkiezingen echter het meest relevant u te wijzen op alle tekortkomingen van de kieswet en dat de coalitie er slechts voor heeft gekozen 1 wijziging in deze wet door te voeren. Te weten het ondemocratische verbod op pre-electorale samenwerking. Daarmee zijn de komende verkiezingen nog oneerlijker geworden! De binnen- en buiten parlementaire oppositie zou deze wet moeten zien als stimulans om samen i.p.v. apart op te trekken! In plaats daarvan doen er binnenkort maar liefst 17(!) partijen mee aan de verkiezingen. Dit zal zeker fragmentatie oftewel versnippering van uit te brengen stemmen met zich meebrengen, wat alleen de grootste partijen, maar in elk geval de NDP ten goede zal komen. Het belangrijkste daarbij is dat in Suriname, de ene stem de andere niet is. In het algemeen is een stem in de kustvlakte veel minder waard dan een stem in het binnenland. Dit met uitzondering van Coronie, waar je al snel met ca. 500 stemmen 1 v/d 2 zetels in DNA bemachtigt. Als de afgelopen vijf jaren 1 ding hebben uitgewezen is het dat de NDP zwaar misbruik heeft gemaakt van haar toevallige meerderheid. De geschreven en ongeschreven regels der democratie, waren aan haar niet besteed. Het electoraat heeft hier hopelijk uit geleerd. Zij moet geen enkele politieke partij meer de absolute meerderheid geven. Niet voor niets speelt de campagne “STEM SLIM” in de lopende campagne een grote rol. Kiezers worden opgeroepen de NDP slim weg te stemmen uit het regeer-centrum, door op 1 van haar grote tegenstaanders te stemmen. Toch is het mijn stelling dat als de Orange Movement v/d VHP er in slaagt, de NDP in stemmen EN zetels te overklassen, dat we ook aan de VHP geen absolute meerderheid moeten geven! De meest gerede garantie op goed bestuur bereik je door de winnaars van de verkiezingen tot een samenwerking met elkaar te veroordelen. Vandaar dat ik zeg: STEM SLIMMER en maak de NPS weer tot een grote partij. Met 2 of 3 zetels lukt het ze kwantitatief al niet om haar potentiele partner(s) tot behoorlijk bestuur te dwingen, terwijl dit b.v. met 6 tot 8 zetels wel zou lukken. Terwijl de NDP Suriname in 40 jaar 4 x ten gronde heeft gericht, heeft de NPS in bijna 80 jaar bewezen altijd te kiezen voor het algemeen- i.p.v.het groeps-, laat staan individueel belang. De track record van de NPS geeft duidelijk aan dat deze partij gelooft in- en vecht voor de democratische rechtsstaat, sterke onafhankelijke instituties en goed bestuur, in plaats van deze bewust te ondergraven. De NPS wordt vaker weggezet als oude politiek, maar ze heeft telkens bewezen dat ze op alle niveaus stabiliteit brengt en behalve voor een stabiele koers er ook voor zorgt dat zij de burgers onafhankelijk i.p.v. afhankelijk maakt van de overheid. Daarmee stelt de NPS het volk in staat zelf te kiezen voor wat zij belangrijk vindt, i.p.v. afhankelijk te worden van weer een pakket. Feit is in elk geval dat elke stem zal tellen. Niet stemmen speelt de NDP alleen maar in de kaart. Houd dus a.j.b. op met zweven, maar houd ook a.j.b. op met fragmenteren, oftewel versnipperen van stemmen. Ook dat speelt de NDP in de kaart! Dus STEM HET SLIMST, door naar de NPS te zweven en deze partij weer groot te maken!
Sommigen denken dat ik daarmee iets heb tegen de nieuwe partijen zoals A2020, PRO of STREI! Zij brengen ongetwijfeld een nieuw elan en jongere politici voort, maar zo lang zij niet bereid zijn samen te gaan, kunnen wij ons geen risico’s permitteren. Daarvoor staat te veel op het spel. Ook de werking van onze kieswet geeft aan dat nu experimenteren met nieuwe partijen onverstandig zou zijn. Bovendien heeft de NPS genoeg politici die jong, integer en dynamisch zijn. Daar wordt bovendien regeringservaring aan gekoppeld!
Neem qua relatief jonge partij de partij DOE bijvoorbeeld. Als deze partij niet die twee grote fouten had gemaakt: te weten weg te lopen van de zelfamnestiewet en het samen werken met de NDP, dan hadden wij deze discussie niet gehad. Dan zouden die andere nieuwe partijen niet zijn ontstaan en zou DOE nu een grote partij zijn. Niet voor niets zegt het Surinaams gezegde ‘Te yu o nyang nanga didibri, yu musu fu habi langa forku. Wel nu, die lange vork had DOE duidelijk niet! Hun enige minister, Dodson, heeft ze straal voor de gek gehouden en die anti-corruptiewet is nooit operationeel geworden. Bovendien heeft de NDP ze evenals ABOP en PL opgedonderd toen ze hen niet meer nodig had.
De Orange Movement o.l.v. Chan Santhoki verdient zeker een kans en Chan mag gerust onze volgende President worden. Daartoe moet de VHP de grootste politie partij worden en moet ze het liefst zonder de NDP kunnen regeren i.s.m. andere tegenstanders van de NDP, die om SU te kunnen redden beslist naar de oppositiebanken moet worden verwezen. De ABOP en vooral de PL hebben niet voor niets de reputatie dat ze slechts opkomen voor mensen die op ze lijken. Het zou dan ook ideaal zijn als de VHP er door de verkiezingsuitslag onderuit kan met deze partijen een coalitie te moeten vormen. Dit temeer omdat beide partijen al met de NDP hebben samen gewerkt. Een verwijt dat je de NPS niet kan maken.
Nu worden we er door ene meneer Singh van radio Stanvaste in Nederland op gewezen dat de NDP in de minderheid is nu DNA-lid Linga is overgelopen van de NDP naar de VHP en dat (ex) DNA-leden Sapoen en Chitan, zijnde overlopers van de PL naar de NDP, door de rechter uit DNA zijn verwijderd. Waarom de oppositie haar nieuwe meerderheid dan niet uitbuit om tenminste de van corruptie verdachte figuren zoals Noersalim, Menso, van Dijk-Silos en Nerkust nog voor de verkiezingen van volgende week te verwijderen. Wel, ik kan niet namens de oppositie spreken of schrijven, maar ik weet wel dat zaken in de Surinaamse politiek niet altijd zo zijn als ze lijken. Zo noemde de heer Singh ook Rashied Doekhie als potentiele overloper, terwijl ik niet beter weet dan dat deze meneer bij de NDP is begonnen en daar ook zal eindigen. Bovendien heeft hij nog voor de zogenaamde Valutawet gestemd terwijl hij al in ongenade was gevallen bij de NDP. Juist heeft de recent van de PL naar de NDP overgelopen Waidoe de zaal vroegtijdig verlaten! Sterker nog, Doekhie heeft recentelijk nog meegestemd met overige NDP-ers om minister Hoefdraad de hand boven het hoofd te houden. Hij heeft er zodoende aan meegewerkt dat de rechtelijke macht het verdere onderzoek naar Hoefdraad (vooralsnog) moet staken. Kortom, het is kort dag en de oppositie zet nu al haar energie in op het definitief verwijderen uit het regeer-centrum van de NDP, met haar satellieten, de BEP en de HvB (en de KTPI). Ik denk dus niet dat de oppositie de suggestie van de heer Singh overneemt. Wij moeten het nog maar afwachten of de verkiezingen doorgaan. Er wordt namelijk ook rekening gehouden met een scenario waarbij de President, met een beroep op de COVID-19 situatie, de verkiezingen verdaagt.
U zal begrijpen dat ik mij, op grond van al het bovenstaande, niet aan een voorspelling over de uitslag van de verkiezingen waag. Wel weet ik dat de NDP en de VHP in een nek aan nek race verwikkeld zijn en het al heel wat zal zijn als de VHP van ze wint. Ook voorzie ik dat partijen als de BEP en de HvB geen zetels halen. Dit evenmin als kleine partijen als de SPA, DA’91, de PALU, DOE en de nieuwe partijen als die van C. Waterberg (SDU) en A, Amafo (VVD), PRO en STREI! ABOP en de PL zullen wel zetels halen evenals de NPS en A2020 van S. Reyme. Wat ik wel kan voorspellen is dat de uitslag van deze verkiezingen, geen einde zal maken aan de spagaat waarin Suriname al te lang verkeert.